Minzeven

Een afbeelding van een blije boer met groenten

Met een bijzondere bruisende wijn brengt MinZeven een ode aan de grond waarop haar druiven groeien. Grond die nog niet zo lang geleden domein was van de onstuimige Zuiderzee en wat de grond aan de Bronsweg in Lelystad een unieke plek maakt om wijn te verbouwen.

Wijnbouw in Flevoland

Onze jonge provincie kent op het moment zes commerciële wijngaarden, waarvan de eerste al meer dan twintig jaar bestaat. Je verwacht het misschien niet, maar ooit zal Flevoland een prachtige wijnregio kunnen worden. Het klimaat veranderd, waardoor onze regio qua klimaat steeds meer gaat lijken op het klimaat wat we nu in de Champagne kennen. Daarnaast worden er ook steeds meer nieuwe druiven rassen ontwikkeld, die beter bestemd zijn tegen schimmels en daardoor het goed doen in een vochtige omgeving. In Flevoland dus.

MinZeven mag dan niet als enige wijn maken in Flevoland, ze maken wel een hele bijzondere wijn. Een wijn die in onze ogen perfect past bij de omgeving waarop de druiven verbouwd worden en de wijn gemaakt wordt. Waar ooit de zo onrustige Zuiderzee woekerde over het land, wordt nu een bruisende en licht ziltige wijn gemaakt.

Minzeven

De naam van de wijngaard zegt iets over de locatie, de aantal meters dat de wijngaard zich onder zeeniveau bevindt. Op deze plek verbouwen ze drie verschillende rassen, die de smaken van de traditionele champagne symboliseren. De rassen die verbouwd worden zijn Hibernal, Sauvignac en Souvignier Gris. De Hibernal zorgt voor lekkere strakke zuren en die heb je nodig. Want zuur is de ruggengraat van de wijn en zorgt dat deze lang houdbaar blijft. De andere rassen zorgen voor de florale smaken en kruidige tinten in de wijn. Elk jaar zoekt Silvia naar de juiste verhoudingen en balans om de meest smaakvolle bruisende wijn te produceren.

De handen uit de mouwen steken

Van het snoeien en oogsten, tot het vullen van de fles - het gebeurt allemaal met de hand. De drie druiven rassen hebben allemaal hun eigen oogstmoment en worden soort voor soort met de hand geoogst. Alle druiven worden binnen 24 uur verwerkt. De oogst van één dag kan direct in de grote pers die in de schuur op de boerderij staat. Silvia maakte wijn zoals dat eeuwen geleden ook gedaan werd. Er wordt niets toegevoegd, ook geen gisten. In dit proces van wijn maken wordt gebruik gemaakt van natuurlijke vergisting. Daarnaast hebben ze eigen gisten laten opkweken die gebruikt worden al de flessen gevuld worden, voor de tweede vergisting. Er zijn nog maar een aantal plekken in de wereld waar dit gebeurt.

Ben je benieuwd geworden naar deze bijzondere wijn? Breng dan een bezoekje aan de website van Minzeven en bestel daar online de wijn. Op dit moment zijn er twee verschillende bruisende wijnen te bestellen, de brons en zilver brut & bruisend. De bronzen variant heeft twaalf maanden gerijpt, de zilveren achttien maanden. Het verschil tussen deze twee? Hoe langer de wijn de tijd krijgt om te rijpen, hoe meer diepgang de wijn krijgt en textuur. Er is ook een gouden variant in de maak. Maar die ligt nog te wachten tot haar tijd rijp is.

Locatie // Bronsweg 50, Lelystad

Website // www.minzeven.com

Meer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalenMeer boerenverhalen

een foto van iets

Laymous

een culinaire ontdekkingsreis door de geuren en kleuren van de Arabische keuken.

Meer lezen
een foto van iets

Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

Meer lezen
een foto van iets

Flevolandse saffraan

De saffraankrokus is misschien wel één van de meest onverwachte knolgewassen die je in de Flevopolder kunt aantreffen.

Meer lezen
Meer verhalen